Ce simptome pot reprezentă urgențe veterinare și când este imperios necesar să apelăm un cabinet veterinar sau o ambulanță veterinară non stop?
Sigur că vrei să ai grijă de animalul tău de companie, blănosul cu 4 picioare este cel mai bun prieten al tău și, la rândul său, îți oferă dragoste necondiționată. Animalele de companie rămân una dintre marile bucurii ale vieţii. La sosirea acasă, după o zi stresantă la locul de muncă, ştii că te aşteaptă în pragul uşii un prieten cu patru picioare. El este cel care te învaţă compasiunea şi iubirea necondiţionată.
Beneficiile nu se termină însă aici, pentru că animalul de companie poate face minuni şi la capitolul sănătate.
Studiile au arătat că animalele de companie pot ajuta la atenuarea anxietăţii şi stresului.
Cercetările stiinţifice demonstrează că deţinerea unui animal de companie – în special a unui câine – poate reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Persoanele care au animale reuşesc să formeze relaţii puternice, spre deosebire de cele care nu deţin un patruped.
Cercetătorii au descoperit că 41% dintre stăpînii de animale admit că dorm mai bine, sunt mult mai relaxaţi şi au un sentiment de siguranţă dacă în pat se află şi prietenul lor blănos.
Când sunăm la medicul veterinar?
Majoritatea stăpânilor de animale s-au confruntat, cel puțin o dată, cu o situație pe care nu au știut dacă să o trateze că pe o urgență, în ceea ce privește animăluțul de companie.
Niciodată nu este greșit să suni!
Dacă animalul tău de companie îți oferă un motiv de ingrijoarare, atunci nu trebuie să te simți jenat să apelezi la urgente veterinare. Veterinarii sunt obișnuiți cu urgențele și sunt pregățiți pentru ele, mai ales dacă lucrează în cabinete care sunt deschise NON STOP.
Definirea urgențelor. Când chemăm ambulanța veterinară?
Sunt câteva situații însă, în care nu există loc de îndoială. Dacă observi că animalul tău prezintă oricare dintre semnele de mai jos, atunci este obligatoriu să soliciți o ambulanță veterinară, sau să mergi de urgență cu el, la cabinet.
- Sângerări severe. Aceasta este prima situație de urgență. Dacă sângerarea este severă sau durează mai mult de cinci minute, trebuie mers la un veterinar. Blana ar putea ascunde o problemă mai mare sau animalul ar putea avea nevoie de cusături pentru a se vindeca fără infecție. Tăietura ar putea fi mai adâncă decât pare sau ar putea exista sângerări interne care necesită intervenție chirurgicală. Acesta este o situație în care este necesară apelarea imediată a unui cabinet veterinar non stop.
- Sufocare și dificultăți de respirație sau obturarea căilor respiratorii
- La fel că în cazul oamenilor, nu este niciodată o idee bună să stai și să vezi ce se întâmplă când un animal nu poate respira. Nu încerca niciodată să cureți căile respiratorii din proprie inițiativă. Sună medicul veterinar de urgență. Un veterinar este cea mai bine pregătită persoană care poate constata că animalul nu prezintă probleme interne care au cauzat probleme de respirație.
- Dacă există sânge în spută, vărsături, excremente, nas, urechi, ochi sau gură, este important să aflăm de ce. Poate că animalul a fost rănit când nu ai văzut și are nevoie de proceduri sau intervenții de urgență. Sângerarea trebuie luată în serios. Solicită imediat asistență de urgență în cazul sângerarilor de orice fel. Ar putea fi vorba de leziuni interne.
- Imposibilitatea de a urina sau defeca. Dacă animalul de companie are dureri la urinare sau la defecare, este important să aflăm cauzele. Ar putea fi o problemă mai serioasă si trebuie văzut urgent de un medic veterinar.
- Răni la ochi. Ochii unui animal sunt structurați diferit de ochii unui om. Dacă ochiul este rănit, ar putea exista leziuni interne ale structurilor din apropierea creierului. Solicitarea de ajutor unui veterinar îți va salva animalele de companie.
- Dacă suspectezi că a înghițit substanțe toxice – clor, antigel, otravă pentru șobolani, medicamente sau produse de curățenie, sună imediat la un serviciu de urgență veterinar.
- Dacă un animal are convulsii, este necesară imediat atenția și evaluarea unui medic veterinar. Este indicat să apelezi la un cabinet veterinar non stop, aceasta fiind o urgență importantă. Inclusiv dacă animalul de companie pare brusc dezorientat și nu își poate ține echilibrul. Aceste simptome indică o problemă cu creierul, iar animalul are nevoie de ajutor imediat. Un veterinar poate evalua situația și poate recomanda mai multe teste ca să afle cum să ajute cel mai bine animalul.
- Dacă suspectezi că are oase rupte, nu este niciodată o idee bună să lași animalul de companie să se vindece singur atunci când prezintă probleme la membre. Acest lucru va provoca dureri inutile animalului mai târziu în viață. Du animalul la medicul veterinar și ajută-l să ducă o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai fericită. În caz că suspectezi fracturi sau luxații, apelează urgent la asistență veterinară non stop.
- Durerea și anxietatea. Animalele de companie nu pot spune stăpânilor lor când simt durere. Dacă un animal prezintă semne de durere, înseamnă că durerea a progresat la o stare severă și animalul trebuie văzut imediat un veterinar. O altă metodă de exprimare a durerii sau a bolii este anxietatea. Dacă, în mod normal, câinele tău este vesel și devine brusc apatic, ar putea există o problemă fizică. Sună imediat la un veterinar. Spune-i veterinarului despre schimbarea comportamentului și a simptomele de anxietate ale animalului, deoarece aceste observații îl ajută pe medic la o diagnosticare corectă.
- Dacă animalul are temperatură. Semnele creșterii temperaturii sunt: animalul gâfâie excesiv, aregingiile roșiu închis, limba uscată, convulsii, diaree cu sânge sau vărsături.
- Vărsături și diaree. Varsaturile și diareea sunt simptome severe care pot provoca deshidratarea și moartea rapid. Este important să aflăm de ce animalul are această reacție. Dacă animalul de companie vomită în mod repetat și are diaree de mai mult de 24 de ore, sau dacă vomită sânge, du animalul la veterinar și încearcăsă îți amintești ce a mâncat. Ia în considerare orice otrăvuri pe care animalul le-ar fi putut înghiți.
- Nu bea apă. Un animal bea lichide în mod constant. Dacă animalul tău de companie nu a băut apă în ultimele 24 de ore, du-l la cabinetul Este important să înțelegi ce se întâmplă cu prietenul tău blănos. Orice refuz de a bea apă timp 24 de ore este un indiciu al unei situații de urgență.
- Inconștiența. Dacă animalul nu poate fi trezit din somn, contactează imediat un veterinar. Este posibil că animalul să fi leșinat. Veterinarul va trebui să evalueze animalul pentru a află ce s-ar fi putut întâmpla pentru a-l face să-și piardă cunoștința.
- Dacă prietenul tăupatruped a suferit o trauma: a fost lovit de mașină sau de un obiect, de la distanță mică.
- Dacă abdomenul animalului este umflat și tare, iar el încearcă să vomite.
- Dacă animalul de companie este însărcinat și se chinuie să nască de mai mult de 4 ore.
Dacă observi la prietenul tău blănos oricare dintre aceste simptome, telefonează și cere de urgență ajutorul medicului veterinar. Profesioniștii veterinari de urgență, sunt acolo pentru a-ți oferi sfaturi și asistență, deci nu ezita niciodată să ceri ajutor. Pentru orașul Ploiești și împrejurimi, CuppyVet Ploiești îți oferă consultație veterinară non stop precum și ambulanță veterinară non stop pe raza municipiului Ploiești.
Co-autor al articolului: Catalin Popescu, Medic Veterinar