Suna Locatie

Pierderea poftei de mâncare la câini

pierdere pofta mancare caini

Pierderea poftei de mâncare la câini: despre ce este vorba?

Termenul pierderea poftei de mâncare la câini poate însemna, de fapt, trei lucruri:

  • anorexie, adică pierderea totală a poftei de mâncare a câinelui. Animalul nu se mai hrănește deloc.
  • disorexie sau hiporexie, adică reducerea poftei de mâncare a câinelui. Câinele disorexic continuă să mănânce, dar foarte puțin sau mult mai puțin decât înainte.
  • pseudo-anorexie. Câinele care suferă nu și-a pierdut pofta de mâncare, dar este fizic incapabil să mănânce din cauza durerii sau a unei tulburări neurologice.

Cauzele pierderii poftei de mâncare la câini

Un câine își poate pierde pofta de mâncare din mai multe motive:

  • insuficiență renală ,
  • insuficiență hepatică,
  • insuficiența cardiacă,
  • hipoadenocorticism ,
  • anumite procese tumorale,
  • răpciugă (jigodie canină),
  • parvovirus ,
  • erlichioză,
  • piroplasmoză,
  • apatie,
  • diferite tulburări respiratorii, gastrointestinale, neurologice sau imune,
  • otrăvire.

Pierderea poftei de mâncare poate fi un indiciu al durerii, al anemiei sau al febrei la câini.

Dacă pierderea poftei de mâncare se instalează pe fondul unei afecțiuni, aceasta este de obicei asociată cu alte simptome. Este necesar să consulți fără întârziere un medic veterinar astfel încât să poată identifica patologia aflată la originea acestui simptom și să se prescrie un tratament adecvat.

petway recovery suplimente caini

PetWay Recovery – preț: 35 LEI + 30 tablete bonus!

Câinele este incapabil să se hrănească

Câinele poate să nu mănânce mai mult pentru că este fizic incapabil să mănânce sau să mănânce corect. Acesta este cazul când câinele suferă de leziuni care îl împiedică să mestece mâncarea sau să o înghită. Cauzele pot fi următoarele:

  • stomatită (inflamație a mucoasei bucale) sau abces dentar care provoacă dureri semnificative la nivelul gurii,
  • tulburări neurologice, leziuni ale esofagului sau orofaringelui care duc la disfagie (tulburări de înghițire),
  • afecțiuni care afectează mușchii masticatori, cum ar fi miozita mușchilor masticatori sau maxilarul în sine.

Din nou, este cazul să fie văzut de un medic veterinar pentru punerea în aplicare a unui tratament adecvat.

petway vitality suplimente caini

 PetWay Vitality – preț: 35 LEI + 30 tablete bonus!

Nu îi place mâncarea

Câinele poate să nu mănânce sau să mănânce mai puțin pentru că mâncarea pe care o primește nu e pe placul lui.

În acest caz, sunt mai multe soluții:

Sacul cu mâncare e deschis de mai mult timp

Câinele poate refuza crochetele pentru că sunt expirate sau pentru că este pur și simplu mofturos. Dă-i crochete dintr-un sac proaspăt deschis și vezi ce se întâmplă. Dacă mănâncă, cumpără crochete în cantități mai mici ca să eviți astfel de neplăceri pe viitor.

Încearcă alte mărci de crochete

Hrănește câinele cu alte mărci de crochete și vezi dacă le preferă. Câinii nu mănâncă unele crochete pentru că sunt prea bogate în materii prime vegetale și nu au suficiente ingrediente din carne către care cainii au o înclinație naturală, fiind carnivori.

Fă crochetele mai atrăgătoare pentru câine

Dacă nu dorești sau nu poți schimba crochetele, fă-le mai atrăgătoare amestecându-le cu ceva care atrage câinele – pate, supă de carne etc.

Treci la o dietă umedă

În general câinii preferă mâncarea umedă crochetelor. Recomandarea noastră este să îi dai mâncare gătită pentru câini în casă și nu din conservă sau plic. Cere-i medicului veterinar să îți dea un meniu adaptat nevoilor nutriționale speciale ale câinelui tău.

Totuși, nu uita că orice modificare a dietei câinelui trebuie precedată de o perioada de tranziție.

Câinelui nu îi este foame

Câinele nu mănâncă pentru că nu îi este foame. Acest caz poate apărea dacă:

Hrănești câinele prea des

Dacă îi oferi prea multe delicii, resturi de mâncare în afara meselor sale principale sau dacă are mâncarea la dispoziție toată ziua, este posibil să nu mai vrea să mănânce.

Ce să faci:

  •  Nu îl mai lăsa să se autoserveasca cu mâncare și dă-i una sau două mese pe zi;
  •  Lasă castronul de mâncare în fața câinelui 15-20 de minute. După aceea ia-i castronul din față, indiferent dacă a terminat de mâncat sau nu;
  •  Nu îi mai da nimic de mâncare suplimentar, chiar dacă face pe “milogul”.

Dacă e un câine sănătos, cele de mai sus sunt suficiente pentru a-i reda pofta de mâncare. În caz contrar, cere sfatul medicului veterinar.

Câinele nu are poftă de mâncare pentru că primește prea multă hrană

Apetitul unui câine poate scădea, de asemenea, din cauza reducerii necesarului său de energie: un câine sportiv care nu mai are activitate fizică sau un câine care imbătrâneste poate începe să mănânce mai puțin. Dacă slăbește, e cazul să îl duci la un control.

Când este prea cald, scade apetitul

Temperatura ridicată din timpul verii este suficientă – ca la oameni, de altfel – să reducă poftă de mâncare a câinelui. În acest caz, ar trebui să îi revină apetitul odată cu trecerea la temperaturile mai reci.

Anumite medicamente reduc pofta de mâncare a câinelui

Mai multe medicamente pot avea efectul de reducere a poftei de mâncare la câini. Este cazul anumitor medicamente psihotrope. Dacă bănuiești un astfel de efect secundar la câinele tău, nu opri tratamentul fără să te consulți cu medicul veterinar.

Câinelui îi este frică de castron!

Un câine poate, de asemenea, să nu mănânce, pentru că îi este frică de castron. Poate fi de la zgomotul pe care îl face vasul sau o experiență proastă legată de mâncare. Consulta-te cu medicul veterinar care îți va oferi mai multe soluții la această problemă.

Câinele este stresat, apatic și fără poftă de mâncare

Orice schimbare în viața prietenului tău patruped poate provoca stres și poate fi însoțită de pierderea poftei de mâncare.

Mutarea, sosirea într-o casă de vacanță, sosirea unui animal nou în casă, schimbarea proprietarului, moartea unui membru al familiei, toate acestea sunt evenimente care neliniștesc și mai tare un câine anxios și au repercusiuni asupra apetitului său. Acordă-i timp să se adapteze și pofta de mâncare ar trebui să revină la normal.

Pe de altă parte, dacă nu manâcă deloc mai bine de 24 de ore, și/sau nu are poftă de mâncare mai mult timp, consultă un medic veterinar fără întârziere. Există riscul ca animalul tău de companie să nu sufere doar de o apatie temporară ci de o apatie reală care îi afectează pofta de mâncare și starea generală și pe care numai un medic veterinar o poate trata.

Medicamente pentru pofta de mâncare la câini

Dincolo de exercițiile fizice și alimentația sănătoasă, ceea ce are nevoie câinele tău ar putea fi găsit în vitamine, suplimente și medicamente pentru pofta de mâncare la câini. Atunci ar fi necesar să se integreze în dietă suplimente alimentare naturale, care sunt esențiale pentru a-i ajuta corpul să se îngrașe. În plus,  acele suplimente  și/sau vitamine poftă de mâncare câini pe care i le oferi îl vor ajuta să câștige putere și energie.

Comprimate vitamine pentru câini

În afară de o dietă echilibrată, poate că este momentul să-i oferi câinelui comprimate cu multivitamine care să acopere toate nevoile sale de bază. Aproape toate mineralele și vitaminele care se găsesc în suplimentele comerciale ajută câinele să aibă un apetit mai bun.

Este foarte important să mergi la medicul veterinar înainte de a da orice fel de comprimate multivitamine câinelui. Astfel vei putea să întrebi ce suplimente nutritive pot funcționa cel mai bine pentru câinele tău. De asemenea, este esențial să citești instrucțiunile foarte atent. Dacă ai un cățeluș, cel mai bine este să-i dai multivitamine lichide.

Nu știi ce comprimate cu multivitamine să-i oferi cățelușului tău? Sună și discută cu un medic!

Recomandările noastre pentru lipsa poftei de mâncare la câini

    1. PETWAY VITALITY – Suplimente nutritive cu vitamine și minerale pentru câini 

petway vitality suplimente caini

 OFERTĂ!!! PetWay Vitality – preț: 35 LEI + 120 + 30 tablete bonus!

  • 2. PETWAY RECOVERY – Suplimente nutritive cu vitamine și minerale pentru câini 

petway recovery suplimente caini

PetWay Recovery – preț: 35 LEI + 30 tablete bonus!

Suplimente pentru câini pentru creșterea apetitului și îmbunătățirea funcțiilor vitale ale organismului:

AJUTĂ LA REGLAREA METABOLISMULUI: Suplimentele pentru câini PETWAY VITALITY și PETWAY RECOVERY sunt recomandate în caz de: inflamație oftalmologică, răni care se vindecă greu, tulburări metabolice, pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate. În același timp, suplimentele ajută și la prevenirea diabetului, la stimularea creșterii și a activității cardiace, la îmbunătățirea funcției hepatice și la stimularea imunității.
DOZA ZILNICĂ DE VITALITATE: Câinii sunt întotdeauna plini de energie, le place să alerge și să roadă lucruri, acesta este motivul pentru care au nevoie de tot sprijinul pentru stimularea creșterii și a mineralizării osoase. Lasă-i să se bucure de toate lucrurile care le plac la orice vârstă!
INGREDIENTE PREMIUM: Aceste suplimente nutritive pentru câini conțin o combinație de substanțe naturale: vitaminele A, D3, E, B2, B6, B12, acid panthotenic, acid folic, calciu, fosfor, magneziu, zinc, cupru, fier. L-carnitină, care conlucrează la consolidarea sistemului musculo-scheletal, susținerea imunității, creșterea apetitului, și, de asemenea, acționează pentru prevenirea diabetului.
FORMULĂ AVANSATĂ: Suplimentele PETWAY pentru câini sunt formulate pentru susținerea activităților zilnice, a exercițiilor și sănătății generale a câinelui. Suplimentele nutritive PETWAY VITALITY și PETWAY RECOVERY sunt perfecte și exact ceea ce are nevoie câinele tău pentru întărirea sistemului imunitar și reglarea problemelor de metabolism care duc la lipsa poftei de mâncare.

 

Co-autor al articolului: Catalin Popescu, Medic Veterinar

Pierderea poftei de mâncare la câini
Derulează în sus