Suna Locatie

Parvoviroza la câini adulți și pui, cauze și tratament

parvoviroza la caini

Parvoviroza la câini este cauzată de parvovirusul canin care este unul dintre cei mai periculoși viruși pe care îi pot lua câinii. Din fericire, parviviroza la câini se se poate preveni prin vaccinare.
Parvovirusul fost descoperit în 1967 și a devenit rapid o amenințare gravă pentru sănătatea câinilor. Acest lucru are drept cauză în primul rând faptul că virusul este greu de eradicat, poate trăi mult timp în mediul înconjurător și este răspândit în cantități mari de câinii infectați.
Virusul este, de asemenea, extrem de contagios, motiv pentru care vaccinul parvo este considerat un vaccin de bază pentru câinii mici și câinii adulți.
Deși vaccinul împotriva parvovirozei este extrem de eficient și scade riscul de contactare a bolii pentru câinii vaccinați corespunzător, parvoviroza este, din păcate, încă răspândită pe scară largă, în special la câinii tineri.
Iată tot ce trebuie să știi despre parvoviroza la câini – cum să îți protejezi câinele, simptomele parvovirozei pe care ar trebui să le identifici și ce să faci în acest caz.

Ce este parvoviroza?

Parvoviroza este un virus ADN infecțios care cauzează în mod obișnuit boli grave la câinii tineri și nevaccinați.
Afectează în primul rând celulele care se divid rapid în corp, ceea ce înseamnă că tractul intestinal și măduva osoasă sunt cele mai afectate.
Deși parvovirusul este cel mai frecvent la pui și câinii tineri, acesta poate afecta și câinii adulți sau vârstnici, mai ales dacă nu sunt vaccinați.

Cum se transmite parvoviroza la câini? Parvovirusul trăiește în aer?

Parvoviroza este o boală incredibil de contagioasă care se răspândește rapid și eficient. Deci, cum se răspândește mai exact?
Deși parvovirusul canin nu este transportat pe calea aerului, se găsește pe multe suprafețe din mediu.
Se răspândește prin contactul cu fecale contaminate, poate trăi pe sol sau pe suprafețe în canise, pe mâinile sau pe îmbrăcămintea oamenilor care au fost contaminați. Câinii pot să îl poarte și pe blană sau pe labe dacă au intrat în contact cu materii fecale contaminate.
Parvovirusul poate trăi în aer liber luni de zile, dacă nu chiar ani, și este rezistent la mulți dezinfectanți, deși este sensibil la înălbitor diluat și la unele produse de curățare specializate utilizate în mod obișnuit în spitalele veterinare.

Parvoviroza canină se transmite la om?

Parvovirusul este specific speciei, astfel încât omul are propria sa versiune a virusului. Aceasta înseamnă că oamenii nu pot lua parvovirus de la câini, iar câinii nu pot lua parvovirus de la oameni.

Cu toate acestea, este important să folosești echipament de protecție dacă intri în contact cu un câine infectat. Deși este posibil să nu iei parvoviroză, virusul ar putea fi transmis unui alt câine de pe mâini sau de pe hainele pe care le porți.

Pisicile pot lua parvoviroză de la câini?

Pisicile au, de asemenea, un tip de parvovirus care provoacă boli grave, cunoscut sub numele de panleucopenie felină.
Deși câinii nu pot lua parvovirus felin de la pisici, pisicile se pot infecta cu parvovirus canin. Cel mai adesea au semne clinice mult mai ușoare decât câinii, dar există o tulpină de parvovirus canin care poate provoca boli grave la pisici.
Vaccinul parvovirus felin administrat pisicilor le poate oferi protecție împotriva parvovirusului canin.

Parvoviroza la câini – simptome

Un câine infectat cu parvovirus canin începe să prezinte simptome în termen de trei până la șapte zile de la infecție.
Deseori, primul semn este letargia și este posibil să nu vrea să mănânce. De asemenea, are febră.
Pe măsură ce virusul progresează, câinele începe să sufere de vărsături severe și diaree.
Puii grav bolnavi nu se mai ridică, au pulsul mărit și hipotermie din cauza gradului de deshidratare și infecție.

Câinele tău are aceste simptome? Nu aștepta!

 

 

Cum se diagnostichează parvoviroza la câini? Există teste de parvoviroză?

Testele efectuate pe probe de fecale reprezintă cel mai obișnuit mod de a diagnostica un câine cu parvovirus într-un cadru clinic.
Testele necesită un tampon rectal și durează aproximativ 10 minute.
Deși acest test este unul corect, rezultatul negativ nu exclude neapărat parvovirusul la un câine simptomatic, deoarece este posibil să nu elimine antigenul viral în momentul testării. Pot fi necesare teste suplimentare în aceste cazuri.

Care sunt etapele parvo la câini?

Etapele parvovirusului canin urmează etapele majorității infecțiilor virale.

1. Parvo la câini – Infecția

Cățelușul (sau câinele adult) este expus particulelor virale prin intermediul materiilor fecale de la un câine infectat. Aceste particule virale pot proveni din câteva locuri:

  • Mediul câinelui, la sol sau la suprafață
  • Câinele-mamă
  • Oameni / îmbrăcăminte / obiecte neînsuflețite care au intrat în contact cu fecalele unui câine infectat

Doar o cantitate foarte mică de materii fecale este necesară pentru a provoca infecția, care intră prin gura câinelui.

2. Parvo la câini – Incubația

Există o perioadă de incubație (între 3 și 7 zile) în care câinele este infectat cu parvovirus, dar nu prezintă încă simptome.
În această perioadă, virusul caută în mod specific celulele care se divid cel mai rapid în corp – de obicei, începe să atace amigdalele sau ganglionii limfatici ai gâtului. Prin vizarea acestor celule care se divid rapid, virusul este capabil să se înmulțească eficient și să invadeze alte părți ale organismului câinelui.
Odată ce s-a înmulțit și a intrat în fluxul sanguin, virusul caută alte surse de celule care se divid rapid. Cele mai afectate zone sunt:

  • Măduva osoasă
  • Celulele care acoperă pereții intestinului subțire

La puii mici, parvovirusul poate infecta, de asemenea, inima, care provoacă inflamația mușchiului inimii, creșterea pulsului și aritmii.

3. Parvo la câini – Boala

Când virusul infectează măduva osoasă, acesta atacă celulele imune tinere, ceea ce duce la o scădere a celulelor albe din sânge.

Acest lucru slăbește capacitatea organismului de a se proteja și permite virusului să invadeze mai ușor tractul gastro-intestinal. Aici se întâmplă cele mai grave daune.
Virusul atacă mucoasa intestinului iar acest lucru duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi:

  • Diaree
  • Vărsături
  • Letargie
  • Deshidratare severă
  • Febră
  • Eventual sepsis

Deși parvoviroza la câini nu este întotdeauna fatală, cei care nu supraviețuiesc mor de obicei din cauza deshidratării sau a șocului – împreună cu daunele cauzate de toxinele septice provenite de la bacteriile intestinale care scapă în fluxul sanguin.

4. Parvo la câini – Recuperarea

Recuperarea în urma parvovirusului variază de la caz la caz. Recuperarea completă poate dura destul de mult, în funcție de gravitatea bolii și de daunele pe care le-a făcut.
Câinii care se pot recupera după infecție sunt bolnavi timp de cinci până la 10 zile de la începerea simptomelor.
Este foarte important ca puii cu parvovirus să primească o hrană adecvată, astfel încât intestinele lor să se poată vindeca.
Câinii care se recuperează după o infecție cu parvovirus ar trebui să fie aibă o dietă blândă, ușor digerabilă.

Hill’s, Purina și Royal Canin fac toate dietele veterinare pe bază de rețetă. La Cuppy Vet le recomandăm în caz de parvo la câini, deoarece sunt atent formulate și echilibrate din punct de vedere nutrițional și nu sunt agresive cu tractul gastrointestinal:

Hill’s Prescription Diet Digestive Care i / d hrană uscată pentru câini
Hill’s Prescription Diet Digestive Care i / d hrană umedă pentru câini
Purina Pro Plan Veterinary Diets EN Gastrointestinal hrană uscată pentru câini
Purina Pro Plan Veterinary Diets EN Gastrointestinal hrană umedă pentru câini
Royal Canin Veterinary Diet Gastrointestinal hrana uscată pentru câini cu conținut scăzut de grăsimi
Royal Canin Gastrointestinal hrană umedă pentru câini cu conținut mare de fibre
Royal Canin Veterinary Diet Gastrointestinal Puppy hrană uscată pentru puii de câine

Ai nevoie de hrană specială pentru cățelul tău?

 

 

Cât durează parvoviroza? Cât trăiește un câine cu parvoviroză?

Spitalizarea durează în general în jur de cinci până la șapte zile, dar aceasta variază în funcție de gravitatea simptomelor.
Cel mai mare risc de deces apare în jur de 24-72 de ore după ce se observă simptomele parvovirozei la câini.
Dacă un cățeluș este internat într-un cabinet veterinar unde i se acordă îngrijire și tratament și este monitorizat îndeaproape, rata de supraviețuire este de aproximativ 75-80%. Supraviețuirea este mai dificilă dacă câinele nu primește o atenție veterinară rapidă după ce a prezentat semne clinice sau dacă câinele nu este internat cu suficientă îngrijire de susținere.

Parvoviroza la câini, tratament acasă?

Nu există tratament acasă pentru parvoviroza la câini.
În unele cazuri, dacă un câine nu este grav bolnav sau dacă tratamentul la cabinetul veterinar este prea scump, atunci se poate încerca tratamentul ambulatoriu cu ajutorul medicului veterinar.
Tratamentul acasă pentru parvoviroza la câini include:

  • Lichide administrate subcutanat (lichide administrate sub piele ca sursă de hidratare)
  • O dietă specială pentru digestie
  • Antiemetice pentru a opri vărsăturile
  • Eventual antidiareice

Chiar dacă unii câini se pot recupera după acest protocol, este mult mai sigur – și are rezultate mai bune – dacă patrupedul este internat în clinică.

Ce trebuie să mănânce un câine bolnav de parvoviroză?

Dacă prietenul tău a fost diagnosticat și nu știi ce trebuie să mănânce un câine bolnav de parvoviroză, îți explicăm ce îi poți da ca să fie cât mai sănătos posibil, astfel încât să poată lupta cu boala fără probleme.

Hidratarea este importantă

Unul dintre simptomele acestei boli este diareea și, ca să eviți deshidratarea, asigură-te că bea suficientă apă. Daca nu bea apa singur, dă-I apă cu o seringa (fără ac). În cazul în care câinele este foarte tânăr sau foarte slab, medicul veterinar îl poate hidrata și intravenos.

Nu-i da mâncare până nu se oprește voma

Această perioadă nu trebuie să dureze mai mult de 48 de ore, timp în care trebuie doar să ai grijă să bea apă. Dacă îl vezi că vrea să bea singur, încearcă să-l hrănești cu supă de pui de casă fără sare sau condimente, dar nu-l forța să mănânce. Știm că este foarte greu să-ți vezi prietenul bolnav, dar atunci când vomită, este mai bine să nu-l hrănești.
Desigur, dacă trec 48 de ore și vărsăturile nu s-au oprit, du-l la veterinar.

Dă-i mâncare ușoară până se pune pe picioare

Odată ce starea câinelui începe să se îmbunătățească, e momentul să introducem treptat alimente moi. Întrebarea este, care?

  • Conserve de bună calitate, adică din cele care nu conțin cereale sau subproduse.
  • Alimente naturale, (carne slabă tocată cu legume).
  • Supă de pui de casă fără sare sau condimente.
  • Orez alb preparat numai cu apă.

Tratament pentru parvoviroză. Cu ce se tratează parvoviroza la câini?

Nu există nici un remediu pentru parvovirus, astfel încât tratamentul constă în susținerea cățelușului, pentru ca organismul lui să poată lupta împotriva virusului.

Tratamentul de susținere pentru parvoviroză la câini include în general:

  • Spitalizarea și administrarea de fluide intravenoase
  • Antiemetice pentru a opri vărsăturile
  • Hrană adecvată, chiar și prin tub de alimentare, dacă este necesar
  • Corectarea oricăror dezechilibre electrolitice sau scăderea glicemiei
  • Puii care prezintă semne de septicemie – în cazul în care bacteriile din intestine pătrund în sânge – necesită antibiotice.
  • Puii cu febră mare sau număr scăzut de celule albe din sânge pot primi, de asemenea, antibiotice.

Cât costă tratamentul pentru parvoviroză canină?

Costul tratamentului poate varia foarte mult în funcție de gravitatea bolii, durata de spitalizare și distanța până la clinica veterinară.
Costurile ar putea începe în jur de câteva zeci de lei pentru tratamentul ambulatoriu și până la câteva sute de lei pentru un caz grav cu spitalizare.
Este de prisos sa spunem că este indicat să îți vaccinezi complet câinele decât să riști să moară din cauza parvovirozei.

Cum prevenim parvoviroza canină? Vaccin parvoviroză preț

Vaccinul canin parvovirus este cel mai adesea inclus într-un vaccin polivalent, care are o varietate de acronime: DHPPiL, Dapp, DA2PPi, DHLPP, etc. Acest vaccin este considerat un vaccin de bază și ar trebui să fie administrat la fiecare trei până la patru săptămâni începând de la vârsta de 6 săptămâni până la cel puțin 16 săptămâni. Prețul vaccinului împotriva parvovirozei variază în funcție de producător și numărul de valențe conținute. Te așteptăm cu un telefon la cabinet pentru a-ți comunica prețul exact!
Cel mai important lucru este să te prezinți cu cățelul la timp pentru vaccin. Dacă a trecut prea mult timp între rapeluri, seria de vaccinuri trebuie reluată pentru menținerea protecției.
Puii ar trebui să socializeze numai cu câinii complet vaccinați până când vor putea fi și ei vaccinați complet. Ar trebui să eviți plimbările în parcurile pentru câini până la vaccinarea completă.
Câinele trebuie să primească un vaccin de rapel la vârsta de un an pentru a fi considerat complet vaccinat. De asemenea, câinii ar trebui să fie vaccinați anual tot restul vieții.

Poate un câine vaccinat să ia parvoviroză?

Deși pentru niciun vaccin parvo câini nu se poate garanta o eficiență de 100%, vaccinul împotriva parvovirusului canin este foarte eficient și oferă o protecție excelentă împotriva virusului. Este foarte puțin probabil ca un câine vaccinat corespunzător să se îmbolnăvească de parvovirus canin.
Este important ca puii să primească numărul adecvat de vaccinuri de rapel în funcție de vârsta lor și apoi în fiecare an.
Dacă un câine vaccinat intră în contact cu un câine bolnav care elimină activ parvovirusul, ar fi rezonabil să facem vaccinul mai devreme.

Poate câinele să facă parvoviroză de două ori?

Deși nu este imposibil, este foarte puțin probabil ca un câine care și-a revenit după parvovirusul canin să-l recapete.
Imunitatea la parvovirus durează câțiva ani.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că patrupedul nu trebuie să fie vaccinat împotriva parvovirusului canin dacă s-a recuperat în trecut în urma bolii. Trebuie făcute în continuare toate vaccinurile.

Ai întrebări despre parvoviroză și cum se poate preveni prin vaccinare?

 

 

Co-autor al articolului: Catalin Popescu, Medic Veterinar

Parvoviroza la câini adulți și pui, cauze și tratament
Derulează în sus