Suna Locatie

Babesioza la câini – ce știi despre ea?

babesioza la caini

Babesioza la câini este o boală predominant transmisă de căpușe. În urma mușcăturii de căpușă, organismele parazitare, babesiile, invadează și atacă celulele roșii din sânge la câini, inclusiv la oameni.
Dorim sa îți facem cunoscute unele dintre simptomele acestei boli grave, împreună cu optiunile de tratamente veterinare disponibile. Totodată îți spunem ce trebuie să faci pentru ca patrupedul tău să nu devină victima unei infecții cu babesii.

De ce sunt căpușele periculoase pentru câini?

Căpușele sunt paraziți care se hrănesc cu sângele animalului de care se prind. Prin urmare, cauzează anemie. Dar acest lucru se întâmplă numai dacă animalul parazitat are câteva sute de căpușe, ceea ce este foarte rar. Dacă medicul veterinar te sfătuiește clar să îți tratezi câinele împotriva căpușelor, aceasta se datorează în principal faptului că ele pot transmite mulți microbi care provoacă boli foarte grave!

  • Babesioza, numită și piroplasmoză: este cauzată de un parazit din sânge care distruge globulele roșii. Poate lua o formă acută și poate interfera serios cu funcția renală. Babesioza este prezentă peste tot în România.
  • Borrelioza, numită boala Lyme în medicina umană: este cauzată de bacterii și este uneori exprimată la câini prin dureri articulare. Principala căpușă care poate transmite această boală este prezentă în România.
  • Ehrlichioza și anaplasmoza, alte boli cauzate de bacterii, care evoluează lent, provocând febră, scădere în greutate, scăderea sistemului imunitar. Riscul există pe întreg teritoriul național, dar acestea sunt infecții destul de rare.

Această listă nu este completă. Există și alte boli, din fericire rare, transmise câinilor prin mușcăturile de căpușe. Acesta este motivul pentru care este important să respecți indicațiile medicului veterinar în ceea ce privește lupta împotriva căpușelor și faci tratamentele antiparazitare preventive în mod regulat.

Babesioza la câini, cum se transmite?

În majoritatea cazurilor, babesioza la câini se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate. Cu toate acestea, potrivit unor studii, câinii infectați cu răni deschise la gură pot transmite infecția altor câini prin mușcătură, iar femelele gestante infectate pot transmite babezioza la puii lor nenăscuți.

Babesioza la câini ar putea fi transmisă și accidental, din cauza unei transfuzii de sânge contaminat.

Severitatea bolii variază considerabil în funcție de specia de babesii, precum și de reacția imună a câinelui infectat. Rezultatul primar al unei infecții cu babesii este anemia, deoarece sistemul imunitar distruge globulele roșii infectate, dar babesioza poate avea și alte efecte in tot corpul.

Babezioza la câini – care sunt simptomele?

Câinii cu babesioza cronică pot să nu prezinte întotdeauna simptome, însă chiar și atunci când acestea nu sunt evidente, câinele ar putea răspândi boala la alte animale de companie sau persoane.
Simptomele acestei afecțiuni depind de tipul de babesii care au infectat animalul tau de companie. Cele mai frecvente simptome ale babesiozei acute includ: slăbiciune, icter, febră și urină roșie, închisă la culoare, sau portocalie.

Cum este diagnosticată babesioza la câini?

După o examinare fizică completă, medicul veterinar caută semne precum ganglioni limfatici umflați, mucoase palide și splină mărită. Dacă suspectează babezioza, medicul veterinar poate recomanda teste de diagnostic, cum ar fi cele de sânge și urină. Cu ajutorul acestor teste se depistează semnele de anemie, numărul scăzut de trombocite, albumina scăzută sau prezența bilirubinuriei.

Adesea, babesiile pot fi observate cu un simplu frotiu de sânge, cu toate acestea, alte teste de diagnostic pot include colorarea anticorpilor fluorescenți, indirectă, imunofluorescența (IFAT), testele ELISA și testarea PCR (reacția în lanț a polimerazei).

effipro duo

Care este tratamentul pentru babesioză la câini?

Tratamentul babeziozei la câini necesită, de obicei, o abordare pe trei direcții.

  • Se pot prescrie medicamente antiprotozoare care ajută la eliminarea parazitului.
  • Se pot utiliza transfuziile de sânge pentru tratarea anemiei.
  • Tratament de susținere pentru tratarea complicațiilor sau efectelor secundare ale bolii, cum ar fi terapia cu oxigen pentru tratarea problemelor respiratorii sau medicamente antiemetice pentru prevenirea vărsăturilor.

Uneori se prescriu injecții cu dipropionat de imidocarb pentru a ajuta la combaterea bolii la câini, în funcție de tipul de babesia cu care este infectat câinele.

Care este pronosticul pentru câinii diagnosticați cu babesioză?

Până în momentul în care majoritatea cazurilor de babesioză sunt diagnosticate, boala progresează destul de mult. Cât de bine se recuperează câinele depinde de ce sisteme sunt afectate (ce efecte secundare întâmpină câinele din cauza infecției), astfel încât pronosticul este, în general, rezervat. Câinii care supraviețuiesc unei infecții inițiale cu Babesia pot rămâne infectați fără simptome pentru o perioadă relativ lungă de timp, apoi pot suferi o recidivă.
Câinii cu o infecție cronică (fără simptome sau simptom scăzut) ar putea răspândi în continuare boala la alte animale.

fypryst combo

Cum previn babesioza la câinele meu?

Tratamentul pentru afecțiune poate fi costisitor, deci prevenirea, acolo unde este posibil, este esențială! Când vine vorba de prevenirea babeziozei, deparazitarea externa a câinelui pe tot parcursul anului poate fi o modalitate eficientă de a preveni o serie de boli transmise de căpușe.

Va trebui, de asemenea, sa verifici zilnic daca are vreo căpușă și, dacă are, să o indepărtezi corect. Infestarea cu babesii se face la 48 de ore din momentul în care căpușa începe să se hrănească cu sângele animalului de companie.

Poți utiliza produse antiparazitare, pipete sau sprayuri, sau zgarda anti-căpușe. Tunde iarba des în curte. În zonele în care căpușele reprezintă o problemă serioasă, poți lua în considerare și stropirea cu substanțe antiparazitere a zonei de curte și a padocului. Într-adevăr, este disponibil un vaccin în Europa, dar este eficient numai împotriva anumitor tulpini de babesia și chiar și atunci nu este 100% eficient.

Dacă găsești căpușe pe animalul tău de companie, îndepărtează-le rapid cu un cârlig special. Acesta poate împiedica transmiterea bacteriilor. Dacă animalul pare abătut la câteva zile după ce a fost mușcat de o căpușă, du-l imediat la medicul veterinar și nu uita să-i spui de căpușe!

Cum scoți căpușele de pe câine?

Ce nu trebuie să faci:

  • NU trage căpușa: există toate șansele să rămână o bucată din ea sub piele.
  • NU apăsa pe căpușă cu degetele sau cu penseta: apăsarea pe abdomenul parazitului îi provoacă regurgitare, iar în timpul regurgitării are loc transmiterea bolii!
  • NU turna alte produse pe căpușă (eter, alcool, dezinfectant etc.) și nu o arde cu țigara: aceasta produce și regurgitare reflexă și, prin urmare, un risc crescut de transmitere a bolii.

Ce să faci :

Scoate căpușa cu un cârlig special : această metodă foarte simplă îți permite să scoți căpușa fără niciun risc.

Dacă nu ai un cârlig, aplica pur și simplu un produs anti-căpușe pe câine și așteaptă să moară căpușele. Indiferent de produsul utilizat, sunt necesare câteva ore. Uneori și căpușele mor, dar nu se desprind imediat, ceea ce este în regulă, principalul lucru fiind că nu mai pot transmite boli.

Când călătorești cu câinele

Dacă dorești să călătorești cu animalul tău de companie, este important să cunoști riscurile din regiunea sau țara vizitată. Dacă mergei într-o zonă în care bolile transmise de căpușe sunt frecvente, treatează animalul înainte de a merge. Pentru o eficiență mai mare, spray-urile și spot-on-ul trebuie aplicate cu cel puțin 2 zile (iar zgărzile cu 2 săptămâni) înainte de plecare. Dacă este necesar, nu uita să faci tratamentul inclusiv în timpul șederii.
Notă: Sfaturile furnizate în acest articol au scop informativ și nu constituie sfaturi medicale cu privire la animalele de companie. Pentru un diagnostic precis al stării animaluluitău de companie, te rugăm să programezi o întâlnire cu medicul veterinar.

Dacă animalul tău de companie are semnele unei infecții cu babesia, sună la Cuppy Vet. Dacă se diagnostichează din timp babesioza la câini și se instituie imediat tratamentul adecvat, se previne apariția complicațiilor severe.

Co-autor al articolului: Catalin Popescu, Medic Veterinar

Babesioza la câini – ce știi despre ea?
Derulează în sus