Suna Locatie

Mâncare gătită pentru câini – e bine să gătesc acasă pentru câinele meu?

mancare gatita pentru caini

Deși despre o mâncare gătită pentru câini se spune că este mai bună decât cea din comerț, nu există dovezi științifice solide care să susțină acest lucru. Acesta este doar un mit care își are originea în poveștile care circulă despre calitatea proastă a ingredientelor folosite în industria hranei pentru animale de companie. Deși nu există beneficii susținute științific pentru mâncarea gătită în casă, hrana pe bază de ingrediente integrale este mai bună pe termen lung. De ce? Pentru că alimentele din comerț sunt complete și echilibrate, chiar dacă nu sunt cele mai apetisante pentru câini.

Gândește-te că mânânci aceeași mâncare la fiecare masă, zi de zi, ani de zile. La fel este și la câini, unde diversificarea hranei este la fel de importantă. De fapt, există mai multe motive pentru care să vrei să pregătești acasă mâncare pentru câinele tău. Dar oare știi să o pregătești corect astfel incât sa nu îi faci mai mult rău decât bine? Să vedem…

Mâncare gătită câini – ce greșeli facem când gătim acasă pentru animalul de companie?

 

1. Nu folosim surse de încredere la prepararea mâncării gătite pentru câini

Există multe rețete pe internet pentru mâncare gătită câini care sunt incorecte și, uneori, periculoase. Potrivit unor studii, cele mai multe dintre aceste rețete nu sunt echilibrate.
Unele dintre aceste rețete de mâncare gătită câini pot cauza deficiențe în alimentația câinelui, în timp ce altele pot duce la un exces de anumiți nutrienți. Ca să nu riști să îi dai hrană nesănătoasă sau periculoasă, evită rețetele generice din cărți sau surse online. Unii așa-numiți „experți în nutriție veterinară” nu au o pregătire adecvată și pot face mai mult rău decât bine.
Îți sugerăm, de asemenea, să consulți un medic veterinar care să te ajute la crearea unui meniu adecvat.advance adult

 

 

2. Nu pregătim mese echilibrate

Dacă nu pregătești mese echilibrate și individualizate în funcție de nevoile animalului tău de companie, există un mare risc. Deficitul nutrițional (sau excesul de nutrienți din mâncarea gătită pentru câini) poate duce la boli, cum ar fi malnutriția sau obezitatea, și poate fi în cele din urmă fatal.
Fiecare dintre cei 40 de nutrienți esențiali de care câinii au nevoie are un rol specific în organism. Când sunt furnizați în concentrații inadecvate, organismul nu funcționează bine și se îmbolnăvește. La fel, excesele de nutrienți din mâncarea gătită pentru câini pot provoca și boli. Deși impactul alimentației dezechilibrate poate fi mic și nici măcar nu este observat sau atribuit hranei gătită în casă, aceste probleme pot fi, de asemenea, foarte severe, iar animalele de companie nu supraviețuiesc întotdeauna.

3. Gătim după mai multe rețete ca să compensăm deficiențele nutriționale

Studiile și experiența noastră clinică arată că este foarte puțin probabil ca această abordare să rezolve problemele de dezechilibru nutritional, deoarece majoritatea rețetelor de hrană gătită în casă au aceleași deficiențe.

petway vitality suplimente caini

Recomandarea Cuppy Vet: PetWay Vitality – preț: 35 LEI

4. Utilizăm ingrediente nesănătoase/toxice în mâncarea gătită pentru câini

Există o mare varietate de alimente care nu sunt sănătoase și sigure și care trebuie evitate atunci când pregătim hrana pentru câini. Atragem în mod deosebit atenția asupra ingredientelor cu potențial toxic, inclusiv ciocolata, xilitolul, avocado, strugurii, stafidele, ceapa, usturoiul și nucile.
Lista aceasta nu este completă și pot apărea alte probleme dacă nu ești atent la ingrediente. Deci, informează-te ce alimente prezintă siguranță pentru câini.

În plus, câinii care consumă mâncare gătită bogată în fibre care nu conține cereale, ci doar leguminoase, dezvoltă un anumit tip de boală cardiacă numită cardiomiopatie dilatativă.

5. Nu respectăm rețetele de mâncare gătită pentru câini

Majoritatea rețetelor generale oferă instrucțiuni vagi privind ingredientele sau prepararea. Astfel, ne lasă pe noi să alegem ce tip de carne sau ce suplimente să cumpărăm.
În loc să ne dăm cu presupusul, este mai bine să discutăm cu un nutriționist veterinar. În acest fel, putem înțelege impactul pe care îl poate avea alegerea ingredientelor greșite asupra câinelui.

hills mini small

 

 

6. Subevaluăm impactul modificărilor în alimentația câinelui

În mod ideal, nutriționistul veterinar este cel ce creează rețete personalizate pentru animalele de companie. El ia în considerare factori precum istoricul alimentar al câinelui, greutatea și starea generală de sănătate. Ca să fim siguri că alimentele pe care le introducem în mâncarea gătită pentru câini au impactul dorit, este necesar să monitorizăm regulat starea de sănătate a animalului de companie.

Alternativa pentru mâncare gătită câini

Gătitul pentru animalul de companie necesită timp, muncă, spațiu și bani.

Gătitul acasă nu este pentru toată lumea și nici nu trebuie să fie. O altă opțiune pentru a oferi câinelui o masă completă o reprezintă mâncarea gata pregătită cu atenție.
Există alimente comerciale gata preparate care conțin ingrediente complete. Și sunt foarte apropiate ca formulă de mâncarea gătită pentru câini.

Așadar, deși ai putea crede că mâncarea gătită este mai bună pentru sănătatea câinelui tau, poate fi la fel de benefic să cumperi hrană super premium gata preparată, făcută pe baza acelorași principii. Indiferent de metoda de hrănire pe care o alegi, important este să ții mereu cont de nevoile individuale de sănătate și nutriție ale câinelui.

Vino la noi să stăm de vorba despre sănătatea prietenului tău patruped și beneficiază de o consultație gratuită de nutriție veterinară!

tasteofthewild wetlands

 

Co-autor al articolului: Catalin Popescu, Medic Veterinar

Mâncare gătită pentru câini – e bine să gătesc acasă pentru câinele meu?
Derulează în sus