Suna Locatie

Diaree și vărsături la câini: ce e de făcut?

diaree si varsaturi la caini

Problemele de diaree și vărsături la câini ar trebui luate în serios, deși cauzele sunt, din fericire, benigne în majoritatea cazurilor.
Într-adevăr, chiar dacă aceste tulburări nu au cauze grave, ele dispar rareori de la sine, iar tratamentul veterinar este în general esențial pentru sănătatea animalului de companie.

Ca să înțelegi ce poate provoca vărsăturile și diareea câinelui și cum să reacționezi în această situație, te invităm să afli mai multe despre aceste două simptome adesea asociate și consecințele lor.

Ce înseamnă diareea și vărsăturile la câini?

Diareea se caracterizează prin mișcări intestinale mai frecvente decât de obicei și fecale moi sau chiar lichide în cantități mari, cu miros puternic.
Uneori se întâmplă ca un câine să aibă fecale lichide și mucoase în cantități mici, nuanțate sau nu de sânge: în acest caz, în general nu este chiar diaree, ci dimpotrivă, constipație.

Vărsăturile, în schimb, sunt caracterizate de eliberarea conținutului stomacului după contracții masive ale sistemului digestiv. Vărsăturile se deosebesc de regurgitare, când câinele dă afară mâncarea fără efort, iar mâncarea nu este încă digerată.

În general, înaintea vărsăturilor apare greața, care nu este foarte vizibilă la câini, însă, dacă ești atent, o poți depista.

Un câine care suferă de greață produce mai multă salivă decât de obicei, așa că saliveză, înghite saliva și își linge botul tot timpul.

Diaree și vărsături la câini – care sunt cauzele?

În majoritatea cazurilor, un câine vomită și are diaree atunci când suferă de gastroenterită, o inflamație a mucoasei sistemului digestiv , în special a stomacului și a intestinelor.

Cu toate acestea, gastroenterita nu este o boală în sine și poate fi cauzată de o serie de factori diferiți: paraziți, alimente, viruși, bacterii, patologii metabolice … și chiar stres! Din nefericire diareea si varsaturile pot fi simptomele unor boli mult mai grave, cum ar fi parvoviroza canina, caz in care trebuie mers imediat la cabinet.

Hrana, principala cauză de diaree și vărsături la câini

Mâncarea este vinovatul numărul unu pentru vărsături și diaree la câini, în absența altor simptome (febra, depresie, dureri, etc.).
Diagnosticul de gastroenterita din cauza mâncării este o ușurare pentru proprietar, deoarece de obicei implică faptul că animalul nu are o boală gravă.

Cu toate acestea, ar trebui să îți faci griji dacă ii oferi cîinelui o alimentație de proastă calitate, care cauzează probleme digestive. Astfel există riscul să aibă urmări de durată asupra sănătății prietenului tău, în special prin provocarea unor tulburări metabolice severe (pancreatită, diabet etc.).

De fapt, este important să să fii atent la compoziția și calitătea mâncării astfel încât patrupedul tău să fie sănătos și să eviți vizitele inutile la cabinetul veterinar.
Dacă îi dai un tip nou de mâncare prea repede, apar, în cele mai multe cazuri, probleme digestive.
Fă întotdeauna o modificare a alimentației treptat, mai ales dacă e vorba de o schimbare drastică a mâncării pentru cățeluș (caz în care poate dura câteva săptămâni până când corpul câinelui acceptă schimbarea).

No description available.

Dacă mâncarea câinelui este de calitate bună, este posibil ca prietenul tău cu patru picioare să sufere de alergii sau intoleranță la unul dintre ingredientele din compoziția mâncării.

Reține că alergiile pot apărea brusc. De asemenea, doar pentru că puiul tău a tolerat bine crochetele până acum, nu înseamnă că nu este alergic la ele.

De asemenea, compoziția alimentelor preferate ale câinelui se poate să fi fost modificată. Această practică este frecventă în rândul producătorilor de pateuri și crochete, mai des în rău decât în bine.

Intoxicația, cauze frecvente de diaree și vărsături la câini

Există multe substanțe care pot provoca gastroenterită la câini, fie că sunt substanțe toxice (plante otrăvitoare, detergent, ciocolată, struguri etc.), mâncare stricată sau ceva care nu este comestibil (bucăți de jucării, oase etc.).

În caz de intoxicare, se observă adesea simptome suplimentare, în special nervoase (tremurături, paralizie parțială, șchiopătare bruscă etc.), iar diareea poate fi cu sânge.
Reține că simptomele de intoxicare pot apărea la câteva zile după înghițirea toxinei.
Dacă patrupedul prezintă astfel de simptome, gândește-te ce ar fi putut înghiți acasă sau în altă parte în ultimele 3-4 zile, apoi sună repede la cabinetul veterinar care îți va spune ce să faci.
Deși nu este obligatoriu, este bine dacă găsești substanța implicată în problemele câinelui înainte să suni la medicul veterinar.

Acest lucru ajută considerabil la găsirea unui antidot și determină rapid ce tratament să se adopte. În caz de otrăvire, viteza cu care câinele este îngrijit este decisivă pentru pronosticul său.
În cazul în care a înghițit alimente stricate sau obiecte necomestibile, supraveghează-l în permanență: dacă nu se recuperează rapid după ce a expulzat ce îi irită stomacul, trebuie dus la un medic veterinar.

Alimentele expirate pot conține de fapt bacterii periculoase sau paraziți pe care câinele nu reușește să-i expulzeze și care se răspândesc în corpul său, provocând afecțiuni sistemice sau probleme cu alte organe (rinichi, plămâni, inimă etc.).

Un obiect înghițit poate provoca, de asemenea, obstrucție intestinală, ceea ce reprezintă o urgență veterinară. Vom discuta mai detaliat despre aceasta mai jos.

 

Obstrucția intestinală, o situație de urgență care pune viața în pericol și provoacă vărsături și diaree la câini

 

Obstrucția intestinului apare atunci când materia fecală a unui câine este blocată mecanic în intestinul său. Intestinul poate fi blocat de un corp străin, o masă de fecale (fecalom) sau paraziți.

Ocluzia poate fi completă sau parțială (subocluzie). De asemenea, este posibil ca o tumoare să fie cauza obstrucției intestinale, și aceasta se dezvoltă în intestin sau pe un organ din apropiere care comprimă tractul digestiv.

Purina Veterinary Diets Dog EN, Gastrointestinal la pret mic cuppyvet

În cazul obstrucției intestinale, supraviețuirea câinelui depinde de de viteza ta de reacție. Este vital să îl duci urgent la un medic veterinar! Acesta va interveni chirurgical ca să îndepărteze corpul străin în cauză.
Obstrucția intestinală se distinge, în general, de gastroenterita obișnuită prin simptomele asociate acesteia.

Sunt în general implicate greața, anorexia, diareea foarte apoasă, adesea sângeroasă sau, dimpotrivă, constipația, abdomenul umflat și dureros, depresia, febra și posturile dureroase .

În funcție de locul obstrucției, animalul poate voma fecale sau o substanță mirositoare care seamănă cu acestea.

Trebuie remarcat faptul că unii câini cu obstrucție intestinală nu prezintă niciunul dintre aceste simptome. Prin urmare, în caz de vărsături și diaree, fii vigilent chiar și în absența semnalelor alarmante.

Boli care provoacă vărsături și diaree la câini

Există o gamă largă de viruși și bacterii care pot provoca gastroenterită la câini, unii dintre acești agenți patogeni fiind inofensivi, alții provocând tulburări mai severe și uneori letale.

  • Parvoviroza, în special, este cauzată de un virus, sau mai exact un parvovirus care provoacă daune grave intestinale si, in cele din urma, sepsis si deces dacă sunt netratate.

Această patologie poate fi recunoscută prin diareea hemoragică pe care o provoacă, însoțită de vărsături și, în general, precedată de febră mare și depresie.

  • Parvovirusul este o urgență veterinară absolută, este o boală fatală – în special la pui – extrem de contagioasă și dificil de tratat.
  • Leptospiroza este o altă boală foarte gravă, care poate provoca diaree și vărsături hemoragice. Cauzată de bacterii , este adesea fatală dacă nu este tratată.

Deși bacteriile responsabile de această boală pot fi eliminate prin tratament cu antibiotice, afectarea rinichilor și a ficatului pe care o provoacă este adesea ireversibilă.

Din nou, aceasta este o urgență veterinară: cu cât animalul este tratat mai repede, cu atât va fi mai puțin expus riscului de leziuni de durată. Reține că leptospiroza poate fi transmisă oamenilor.

De asemenea, boala poate provoca gastroenterită. Această boală virală extrem de contagioasă poate fi fatală la unii câini dacă nu este tratată.

Tulburări metabolice care cauzează vărsături și diaree la câini

Orice problemă a organelor implicate în procesul de digestie poate provoca diaree și vărsături la câini.

Insuficiența renală este o cauză frecventă a gastroenteritei. Deoarece rinichii funcționează prost, toxinele se acumulează în corpul animalului, provocând în cele din urmă aciditate în stomac, care provoacă vărsături și diaree.

Pancreatita, inflamația pancreasului, poate fi, de asemenea o cauză, la fel ca diabetul avansat.

În cele din urmă, bolile hormonale, cum ar fi hipertiroidismul, sunt, de asemenea, capabile să provoace tulburări digestive, hormonii controlând în mare măsură funcționarea sistemului digestiv.

Gastroenterita eozinofilă la câini

Un caz oarecum special, relativ rar la câini, gastroenterita eozinofilă este o tulburare digestivă care implică o proliferare anormală a celulelor albe din sânge care colonizează sistemul digestiv al câinelui.

Advance Veterinary Diets Gastroenteric la prețuri mici la cuppyvet

Cauza exactă a acestui fenomen nu este bine cunoscută la câini și este posibil să fie implicat un mecanism alergic, adică corpul câinelui reacționează excesiv la prezența bacteriilor, a unui virus, a paraziților sau a alimentelor în tractul digestiv.

Gastroenterita este dificil de diagnosticat datorită asemănării sale strânse cu alte gastroenterite inflamatorii. O dietă hipoalergenică este adesea cel de-al doilea tratament după prescrierea medicamentelor pentru calmarea simptomelor și scăderea inflamației.

Acest tip de patologie nu este fatală atunci când este gestionată corespunzător, dar boala devine uneori cronică, provocând dezvoltarea unui mediu inflamator propice fibrozei și cancerului.

Boli inflamatorii cronice ale intestinului

Gastroenterita eozinofilică menționată mai sus este adesea legată de un panou de boli digestive numite boli inflamatorii cronice intestinale.
Aceste patologii constau în proliferarea celulelor inflamatorii pe pereții tractului digestiv, care perturbă buna funcționare a digestiei.

De obicei, aceste boli apar ca răspuns la o schimbare bruscă a dietei, un aliment slab tolerat sau alergenic, medicamente (în special antiinflamatoare), paraziți sau agenți patogeni.

Pronosticul este variabil în funcție de originea problemei, iar aceste boli uneori tind să ia forme cronice, afectând câinele pe tot parcursul vieții sale, cu crize mai mult sau mai puțin severe.

Ce trebuie să fac atunci când câinele meu vărsă și are diaree?

Ca să nu riști să pui viața câinelui în pericol, este important să acționezi în funcție de gravitatea simptomelor animalului de companie și de starea lui generală de sănătate.
Vărsăturile și diareea la câini sunt urgențe veterinare în următoarele cazuri:
La pui: puii sunt mai susceptibili la boli precum Parvovirus sau Leptospiroză, care sunt adesea fatale în absența tratamentului imediat.
Pe de altă parte, chiar și atunci când cauza tulburării digestive a unui cățeluș este ușoară, simptomele digestive în sine pot fi suficiente pentru a trage un semnal de alarmă.
Diareea și vărsăturile provoacă deshidratare care poate fi fatală la câinii tineri, de aceea trebuie oprită cu un tratament adecvat pe care numai medicul veterinar îl poate oferi.
La câinii vârstnici, bolnavi sau cu sistem imunitar scăzut: la fel ca la pui, gastroenterita poate avea repercusiuni dramatice asupra sănătății animalelor cu sistemul imunitar slăbit care nu mai poate lupta pentru a rezista atacurilor virale și bacteriene, iar deshidratarea poate fi fatală.

Când se repetă diareea și vărsăturile:

Două sau trei episoade de diaree însoțite de câteva vărsături nu sunt neapărat îngrijorătoare la un câine sănătos.
Pe de altă parte, atunci când aceste simptome durează mai mult de 48 de ore sau se repetă pe tot parcursul zilei, situația este probabil mai gravă.

Vărsăturile și diareea sunt severe sau hemoragice

Dacă găsești sânge în scaunul sau vărsăturile câinelui, sau dacă animalul varsă în jeturi puternice sau are diaree severă, este absolut necesară o consultație la medicul veterinar.

Vărsăturile și diareea sunt cronice: câinele are diaree din când în când și vărsă ocazional? Poate avea o tulburare metabolică, o alergie alimentară sau o boală cronică.

Este important să identifici rapid cauza ca să eviți complicațiile astfel încât organele să nu aibă de suferit.
Alte simptome care însoțesc vărsăturile și diareea câinelui: dacă puiul tău are febră , își schimbă comportamentul, tușește, are burta umflată, pare să aibă dureri, respirație scurtă, tremură sau are alte simptome asociate, nu aștepta! Dă fuga la veterinar!

Acest tip de asociere a simptomelor poate indica boli grave sau otrăvire, caz în care tratamentul prompt este esențial.

Câinele vomită – ce poți să faci acasă dacă simptomele sunt ușoare?

Dimpotrivă, atunci când un câine adult în stare perfectă de sănătate vomită și are diaree, nu intra în panică, deși o consultație la medicul veterinar nu strică.

Poți pune sistemul digestiv al animalului de companie în repaos timp de 24 de ore, lăsând multă apă proaspătă la dispoziție – cu excepția cazului în care suspectezi otrăvirea, caz în care este foarte recomandat să apelezi imediat medicul.

Deoarece stomacul gol poate fi dureros pentru animal, este, de asemenea, posibil să-i oferi puțină mâncare ușor digerabilă, cum ar fi bucăți mici de piept de pui gătit cu puțin orez, de asemenea bine fiert.

Lasă câinele să se odihnească într-un loc liniștit cu temperatură connstantă (nici prea răcoros, nici prea calduros). Evită să-l agiți și nu-l lăsa nesupravegheat afară ca să nu mănânce ceva de pe jos și să nu observi.

Tratament diaree și vărsături la câini

Poți încerca să calmezi problemele digestive ale câinelui cu puțină apă de orez sau smecta, dar nu ar trebui să faci abuz de niciuna, pentru că altminteri câinele se poate constipa, ceea ce i-ar înrăutăți starea.

În afară de smecta – care trebuie dozată cu grijă în funcție de greutatea câinelui – este important să nu-i administrezi niciodată vreun tratament pentru diaree și vărsături fără sfatul unui medic veterinar, cu atât mai puțin medicamente pentru oameni.

Amintește-ți că paracetamolul este fatal pentru câini și este doar unul dintre cele mai obișnuite medicamente de primă urgență din casele românilor.

Întrebări frecvente despre câinii care vomită și au diaree

Câinele vomită și are diaree, ar trebui să văd un veterinar?

Dacă animalul este tânăr (mai puțin de 6 luni), bătrân, bolnav sau dacă este o cățea gestantă sau care alăptează, este necesar să consulți rapid un medic veterinar.

Același lucru este valabil dacă alte simptome însoțesc vărsăturile și diareea, cum ar fi:

  • febra,
  • tulburările nervoase (tremurături, paralizie etc.),
  • depresia,
  • semnele de durere sau
  • umflarea abdomenului.

Trebuie să mergi rapid la un medic veterinar dacă animalul de companie vomită în jet și/sau dacă tulburările sale digestive se repetă în timpul zilei sau durează peste 24 de ore.

Câinele meu vărsă și are diaree, de ce?

De obicei, aceste simptome sunt cauzate de gastroenterită, o inflamație a tractului digestiv. Această tulburare poate avea în sine diferite origini: alimente de slabă calitate, alergii, bacterii, viruși, paraziți, insuficiență renală.
Contextul apariției vărsăturilor este un indiciu bun pentru a detecta cauza problemelor câinelui: dacă apare în timpul unei tranziții alimentare, se datorează probabil conținutului mâncării, de exemplu.

Dacă vărsăturile și diareea sunt cronice, este probabil ca patrupedul să sufere de tulburări metabolice, în timp ce un atac acut este mai degrabă tipic pentru o infecție virală sau bacteriană sau o obstrucție intestinală.

Poate câinele meu să vomite și să aibă diaree din cauza mâncării?

Da, mâncarea este principalul vinovat pentru problemele de stomac la câini. Dacă animalul este sănătos, trebuie să iei în calcul schimbarea alimentației.

Câinele meu vărsă și are diaree, cum îl pot trata?

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a trata un animal cu gastroenterită este să îl duci imediat la un medic veterinar. Acesta poate exclude cauzele grave și îi administrează un tratament corespunzător.

Cu toate acestea, dacă prietenul tău blănos este adult și sănătos și nu are vărsături severe și diaree hemoragică sau simptome asociate (febră, burta umflată, tremurături etc.), îl poți ține sub supraveghere.

Nu-i da mâncare timp de 24 de ore sau gătește-i o masă ușoară (piept de pui fiert, de exemplu) ca să nu mai verse și lasă-i la îndemână un castron mare cu apă proaspătă. Dacă simptomele nu dispar în 24 până la 48 de ore, este esențial să faci o vizită la medicul veterinar.

Câinii au sisteme digestive fragile, spre deosebire de ceea ce ai putea crede atunci când îi vezi că înghit orice, așa cum fac mulți.
De fapt, vărsăturile și diareea sunt simptome frecvente, care pot avea multiple cauze.

Acest tip de tulburare digestivă nu este în general gravă la câinii adulți sănătoși. Atunci când nu sunt asociate alte simptome, ar trebui luată foarte în serios la câinii tineri și cei cu sistem imunitar slabit.

Ai în continuare nelămuriri despre diareea și vărsăturile câinilor? Sună-ne și îți răspundem la toate întrebările!

 

Co-autor al articolului: Catalin Popescu, Medic Veterinar

Diaree și vărsături la câini: ce e de făcut?
Derulează în sus