Suna Locatie

Vaccinul antirabic la câini – cât de important este?

vaccin antirabic caini

Bucuria de a-ți împărți viața cu animaluțele de companie reprezintă una dintre marile plăceri ale vieţii. Ele sunt cele care te învață compasiunea și iubirea necondiționată și te ajută să fii sănătos la rândul tău.

La sosirea acasă, după o zi stresantă la locul de muncă, știi că te așteaptă în pragul ușii un prieten sincer și iubitor cu patru picioare.

Cu toții ne dorim tot ce este mai bun pentru animalele noastre de companie, mai ales atunci când vine vorba de sănătatea lor.
De aceea, întreabă medicul veterinar și informează-te despre vaccinul antirabic la câini și importanța acestuia.

Care sunt beneficiile vaccinului antirabic la câini?

Vaccinul antirabic la câini este utilizat, necesar și recomandat pentru animaluțul tău după cum urmează:

•îl protejează împotriva bolilor care le pun viața în pericol;
•ii sporește imunitatea la anumite boli;
• nu îi permite să transmită rabia către animale și oameni.

Din păcate, multe dintre bolile pe care le pot lua și dezvolta animalele de companie, dacă nu sunt vaccinate corespunzător schemei de vaccinare pentru câini, pot fi fatale în majoritatea cazurilor.

Călătorești? Vaccinul antirabic este obligatoriu!

Dacă te gândeșți să pleci în vacanță cu împreună cu animalul tău de companie, cu siguranță că vă trebui să faci dovada că vaccinurile patrupedului sunt la zi și în conformitate cu schema vaccinare câini recomandată.

Dacă intenționezi să călătorești în străinătate împreună cu câinele tău, vă trebui, de asemenea, că acesta să fie vaccinat antirabic. Este indicat să discuți cu medicul veterinar cu cel puțin câteva luni înainte de călătorie, astfel încât prietenul tău patruped să aibă toate documentele necesare iar vaccinurile să fie la zi. Pentru mai multe detalii, te așteptăm cu un telefon sau vino la cabinet! Beneficiezi de consultație gratuită pentru vaccinare!

Vaccinul antirabic la câini, de ce este important?

Vaccinul antirabic la câini rămâne singura modalitate de luptă împotriva rabiei pentru reducerea riscurilor de expunere la virus. Rabia nu se poate vindeca prin niciun tratament, de aceea, animalele care sunt suspecte de boală, trebuie eutanasiate.

Din fericire, rabia (turbarea) poate fi prevenită cu ușurință și stopată ca și transmitere, prin administarea regulată a vaccinului antirabic la animalele de casă.

Vaccinul antirabic pentru animalele de companie este esențial și obigatoriu deoarece este singurul instrument care ține sub control transmiterea și răspândirea acestei boli fatale.

Vaccinul antirabic pentru câini este inclus în schema obligatorie de vaccinare inițială a puilor de câine și se repeta anual, obligatoriu.

Vaccinarea antirabică la câini este atât un mod de a-ți proteja câinele în fața contactarii bolii, cât și o cale de a-i proteja pe cei din jurul patrupedului, în situația în care mușcă pe cineva.

În general, câinele care a mușcat o persoană, trebuie izolat timp de cel puțin 10 zile, pentru a fi ținut sub observație. Dacă animalul a fost vaccinat antirabic în prealabil, nu mai este necesar sa se aplice această măsură.

Prevenţia bolii se poate face prin eliminarea și eradicarea rabiei în rândul câinilor prin metoda imunizării pre-expunere a patrupedelor aflate la risc (în mod special în zone rurale sau asociate cu activităţi în aer liber).

Vaccinarea antirabică la câini este strategia cea mai eficientă de prevenție a rabiei din punctul de vedere al gestionării riscurilor și al costurilor.

Vaccinurile obligatorii pentru câini sunt cele pentru imunizarea împotrivă bolilor parvovirozei canine, rabiei, hepatitei infecțioase, parainfluenței canine, Bolii Carre (jigodie, distemper) și leptospirozei.

Când ar trebui să-mi vaccinez animalul de companie? Va avea nevoie de un rapel?

Animalele de companie trebuie vaccinate cât timp sunt tinere pentru a le proteja. Programele de vaccinare pentru puii de câine încep de la aproximativ 6 săptămâni.

Anumite tipuri de vaccinuri sunt necesare o dată pe an (rapel de vaccinare anual), altele mai rar.

Este posibil ca unele animale de companie adulte să trebuiască să ia de la capăt primul program de vaccinare antirabic. Aceasta se întâmplă de obicei în cazul în care nu au fost niciodată vaccinate sau în cazul în care nu știi dacă au fost vreodată vaccinate. Medicul veterinar iți poate oferi un plan de vaccinare specific animalului tău de companie, astfel încât să ai liniștea și siguranța că toate riscurile sunt sub control.

La Cuppyvet beneficiezi gratuit de planul de vaccinare pentru patrupedul tău!

Când poate cățelul meu să iasă afară și să vină în contact cu alți câini?

Este important că animalul de companie să socializeze cu alte animaluțe și oameni și să se poată juca în mediul exterior de la o vârstă fragedă, deoarece îl ajută să dezvolte o personalitate veselă și încrezătoare și să aibă o viață sănătoasă.

Este recomandat că animaluțul de companie să nu vină în contact cu mediul din afara locuinței sau cu alte animaluțe până la încheierea procesului de vaccinare prescris de către personalul medical.

Întâlnirea cu alte animale de companie și oameni în contextul vaccinului antirabic la câini

Până la prima vaccinare antirabică pentru câini, prietenul tău patruped ar trebui, în general, să se întâlnească în siguranță cu alte animale de companie sănătoase, imunizate corespunzător și vaccinate în conformitate cu programul de vaccinare antirabică la câini.

Există însă riscul ca animalele de companie foarte tinere să intre în contact cu germeni din mediul exterior prin intermediul altor animale de companie sau al persoanelor care aduc lucruri în casă atunci când au ieșit la plimbare. Așadar, în acest timp, cel mai bine este să speli labele (și picioarele!) cățelului imediat ce ai intrat cu el în casă.

În acest stadiu, până la termenul pentru prima vaccinare antirabică la câini în jurul vârstei de 3-4 luni, este recomandat să nu duci cățelușul în casa altcuiva sau în mediul exterior.

Dacă ai o grădină unde nu merg și nu au acces alte animale de companie, cățelusul tău poate să se joace liniștit acolo.

Dacă ai nevoie să scoți cățelușul afară din casă, cel mai bine este să folosești un coșuleț pentru transport, astfel încât să nu atingă sau să nu vină în contact direct cu strada, trotuarul sau pământul.

Odată ce s-au făcut toate vaccinările recomandate, medicul veterinar te vă sfătui când este cel mai bine că animaluțul să iasă afară (în mediul exterior) în siguranță deplină și când are voie să vină în contact cu alte animale de companie.

Ce este rabia și ce simptome prezintă la câini?

Rabia este cauzată de un virus care se transmite în principal prin saliva unui animal infectat. Este o boală infecțioasă care este fatală atât câinilor, dar și oamenilor. Virusul care cauzează rabia (sau denumirea populară de „turbare”) se poate transmite de la un animal la altul sau de la animale la om în mod direct, prin mușcătura sau zgârietura animalelor deja infectate.

Astfel, animalele deja infectate cu virusul rabiei (turbare) pot inocula virusul în leziunile create, prin intermediul salivei purtătoare de virus. În acest context, zgârieturile pot fi, de asemenea, foarte periculoase, pentru că virusul poate intra sub piele printr-o zgârietură, dacă ghearele câinelui sunt infestate cu salivă proaspătă, purtătoare de virusul rabiei. O altă posibilitate de contaminare este venirea în contact prin atingere cu saliva virulentă.

Exista tratament pentru rabie?

Până în prezent, în lume, nu există niciun tratament bine stabilit care să vindece rabia (turbarea). La momentul apariției primelor simptome și semne clinice, poate fi deja prea târziu iar în 98% din cazuri, pacienții patrupezi pot avea un sfârșit tragic.

Din momentul în care virusul ajunge în sânge, acesta poate migra către creier în timpul perioadei de incubație, care este practic asimptomatică. Timpul de incubație a virusului poate fi cuprins între 14-16 zile până la 2 luni la câini, chiar mai mult în cazul oamenilor, până când primele simptome și semne clinice să poată fi observate.

Virusul rabiei este un virus care afectează sistemul nervos, atingând și lezând direct celulele cerebrale și provocând o meningoencefalită ireversibilă fatală. S-a constatat, de asemenea, că animalele infectate pot transmite virusul prin intermediul salivei chiar și cu 10 zile înainte că simptomele și manifestările bolii să apară în mod evident.

La un câine afectat de boala rabiei, observăm:

  • Agresivitate, frică, agitație. Câinele este evident neliniștit și agitat și încearcă să muște toate ființele din jurul său, precum și obiecte aflate la îndemâna să.
  • Câinele are dificultăți la înghițire sau chiar incapacitatea de a înghiți.
  • Schimbarea vocii.
  • Mâncărime.
  • Se instalează paralizia progresivă, ajungând până la nivelul sistemului nervos coordonator al aparatului respirator, fenomen care duce la moartea subiectului.

Un câine infectat poate avea modificări bruște de comportament cum ar fi agitație și neliniște, cu agravare spre agresivitate. Câinii pot ataca din senin oameni sau alte animale. Este posibil să observi cum câinele linge sau mușcă mereu locul în care a fost mușcat și infectat. În acest stadiu, poate apărea și febra.

Pe măsură ce virusul se intaleaza și se multiplică, animalul infectat poate deveni hipersensibil la atingere, mângâiere, sunete și lumina și poate prezenta reacții exagerate. Se poate instala, de asemenea, și așa-numita hidrofobie (teama de apa), câinele refuzând să bea apă.

În continuarea evoluției bolii apare paralizia mușchilor gatului și ai maxilarului, cu spuma în jurul botului.
Alte simptome ale bolii pot include: lipsa poftei de mâncare, a orientarii în spatiu, comportament anormal cu înclinații spre agresivitate și neliniște, anxietate, stare de slăbiciune, convulsii, dificultăți de coordonare în mișcări, sau chiar moarte subită.

Schema de vaccinare antirabică pentru câini:

Prin vaccinare, câinii sunt expuși unei doze mici de virus sau bacterii având o structura modificată, care sunt inofensive pentru organism, iar sistemul lor imunitar raspunde prin a produce anticorpi care îi vor apară pe viitor.

Schema de vaccinare antirabică pentru câini este stabilită și organizată strict de către medicul veterinar și personalul medical specializat care vă ține cont de vârsta câinelui, starea actuală de sănătate, greutate, istoricul medical al animalului de companie și rezultatele evaluării medicale curente specifice fiecărui câine în parte.

Când se face vaccinul antirabic la câini?

Dacă te întrebi la ce varsta se face antirabicul la caini, în general, se recomandă că primul vaccin antirabic la câini să se administreze la vârsta de 16-18 săptămâni, în cadrul schemei de vaccinare stabilită de medicul veterinar.

De asemenea, este recomandat și necesar ca animalul tău de companie să fie complet deparazitat intern cu 2 săptămâni înainte de efectuarea vaccinării pentru că vaccinul să fie cât mai eficient. Nu uita că, înainte de a începe vaccinarea, este indicat ca puii de câine trebuie să urmeze un tratament de deparazitare atât internă cât și externă!

În conformitate cu deciziile și recomandările medicului veterinar și al personalului medical specializat, schema de vaccinare și imunizare cu vaccinuri mono/bi/polivalente continuă, prin rapeluri, până la vârsta de 4 luni (16 săptămâni).

În tot acest timp în care se desfășoară procesul de vaccinare și imunizare. Timp de aproximativ 10-14 zile de la ultima vaccinare antirabică pentru câini, este recomandat să nu lași câinele să intre în contact cu mediul exterior (fară plimbări pe afara) și mai ales să ai grijă să nu intre în contact cu alti câini. Din ce motiv? Pentru că încă exista riscul de îmbolnăvire până la instalarea imunității în urma vaccinării.

Daca ești posesorul unui câine adult, care nu a făcut niciun vaccin sau nu știi exact dacă a făcut vreun vaccin, atunci se recomandă administrarea unui vaccin polivalent. Acesta va fi urmat, la 3-4 săptămâni, de un vaccin polivalent de rapel care include și vaccinul antirabic pentru câini.

Vaccinarea se va repeta cu regularitate, în rapelurile recomandate, la interval de 1 an de zile după ultimul vaccin, ca și vaccin antirabic anual pentru câini.

Vaccinul antirabic la câini este obligatoriu prin lege în România și se repetă în fiecare an fără excepție.

Vaccinarea antirabică anuală este obligatorie indiferent daca ții câinele în casă sau în curte.

Efectele secundare ce pot apărea în urma vaccinării antirabice la câini sunt:

– Este posibil că nu în toate cazurile vaccinul să aibă o eficiență garantată de 100%. Unii câini, deși au fost vaccinați, pot fi totuși afectați de boala pentru care au fost imunizați prin vaccinare. Eficiența vaccinurilor are la bază schema de vaccinare, istoricul medical al câinelui și producătorul vaccinului utilizat
– Pot apărea reacții alergice sau afecțiuni neurologice (inflamarea creierului). Acestea sunt tranzitorii.
– Posibil disconfort în locul injectării (sau inflamarea țesutului însoțită de o senzație dureroasă). Aceasta este tranzitorie.
– Febră scăzută.
– Lipsa apetitului.
– Diaree.
– Voma.
– Probleme respiratorii.

Discută întotdeauna cu medicul veterinar despre toate beneficiile și riscurile vaccinării antirabice la câini.  Nu uita că vaccinul antirabic la câini este o metodă de prevenție sigura care poate salva viață prietenului tău patruped.

Vaccin antirabic câini – preț

Prețurile vaccinului antirabic la câine pot varia între 50 și 100 de lei. Prețul este mai mare dacă se administrează împreună cu vaccinul polivalent. Vaccinarea antirabică a câinelui tău va costa între 60 lei și 100 de lei. Costul variază în funcție de prețurile, tarifele și serviciile stabilite de medicul veterinar și de brand-ul producătorului fiecărui vaccin.

Unde se face vaccinul antirabic la câini?

Locul de administrare a vaccinului antirabic pentru câini este sub piele (subcutanat) sau în mușchi (intra muscular). Medicul veterinar  administrează vaccinul antirabic pentru câini în partea laterală a piciorului drept din spate.

Nu te baza doar pe sistemul imunitar al câinelui tău! Ai grijă ca acesta să aibă toate vaccinurile la zi, pentru  o viață lungă și sănătoasă, alături de tine. Protejează-ți câinele și oferă-i tot ce-i mai bun iar el iți vă oferi recunoștință și dragoste necondiționată!

Împreună cu noi îți protejezi mai bine cățelul! Hai la Cuppyvet!

Co-autor al articolului: Catalin Popescu, Medic Veterinar

Vaccinul antirabic la câini – cât de important este?
Derulează în sus