Radiografie veterinara la caini si pisici
La Cuppy Vet Ploiesti, radiografia veterinara este unul dintre instrumentele utile in IMAGISTICA MEDICALA. La radiografie animale, ca si la oameni, razele X permit vizualizarea anumitor parti ale corpului, cum ar fi inima, plamanii, intestinele sau chiar oasele.
Radiologia veterinara este foarte frecvent utilizata intr-un cabinet veterinar cu radiografie pentru a detecta fracturi, boli pulmonare sau corpuri straine.
Ce este o radiografie veterinara?
Radiografia veterinara este o tehnica de imagistica medicala care utilizeaza raze X pentru a obtine o imagine a corpului animalului. Aparatul cu raze X este format dintr-un tub cu raze X care contine un catod si un anod.
Catodul este un filament care elibereaza energie atunci cand este trecut printr-un curent electric, la fel ca un bec. Energia din catod este eliberata sub forma de electroni. Anodul, situat la capatul opus al tubului cu raze X, este un disc realizat dintr-un material care atrage electronii, tungstenul.
Cand electronii eliberati de catod intra in contact cu tungstenul, elibereaza energie sub forma de fotoni. Acesti fotoni cu energie mare sunt focalizati pentru a crea un fascicul de raze X. Razele X sunt absorbite, imprastiate sau transmise. Razele X care trec prin corp sunt utilizate pentru a forma imaginea cu raze X.
In functie de structurile incrucisate, imaginea va avea o densitate diferita. Zonele traversate de raze X devin negre, in timp ce zonele in care razele X au fost absorbite (de oase sau metal) apar albe. Diferitele densitati sunt metalul (alb), osul (alb), tesutul moale (gri deschis), grasimea (gri inchis) si aerul (negru), trecand de la cel mai atenuant la cel mai putin atenuant fascicul de raze X. Suportul radiografic este fie un film conventional, fie un suport digital plasat in spatele corpului pacientului.
In prezent, exista doua formate pentru vizualizarea imaginii radiografice: filmul radiografic traditional si, mai recent, un ecran de computer pentru radiografie digitala. Acest lucru permite vizualizarea imaginii, modificarea (de exemplu: contrast si densitate), stocarea si trimiterea acesteia pe email.
Cum se efectueaza o radiografie veterinara?
Majoritatea examinarilor radiografice se fac pe animale in stare de veghe. Anumite examinari complexe care necesita pozitionare precisa sau examinari cu mediu de contrast pot necesita sedare sau anestezie generala.
Ca regula generala se efectueaza doua proiectii ortogonale (ex: fata si profil). Un examen dureaza intre 10 minute si 30 de minute.
Utilizarea produsului de contrast este frecventa (de exemplu: marcarea esofagiana, marcarea cailor urinare etc.).
Care sunt domeniile de aplicare pentru radiografie caine si radiografie pisica?
Torace, os (schelet apendicular si axial), abdomen, craniu. In prezent, aparitia ultrasunetelor a inlocuit radiografia abdominala, deoarece ofera mult mai multe informatii si, in plus, nu foloseste raze X, prin urmare scade doza de raze X pentru personalul veterinar. In cele din urma, pentru craniu, suprapunerea structurilor osoase ingreuneaza interpretarea radiografica. Ca urmare, utilizarea tehnicilor transversale, cum ar fi scanerul sau RMN care permite o suprapunere, ia locul radiografiei.
Cand se efectueaza o radiografie veterinara?
Radiografia coloanei vertebrale si mielografia : in timpul tulburarilor de mers (pareza , paralizie), dureri ale coloanei vertebrale etc.
- Cand exista durere pe un membru;
- Cand exista o schiopatare a membrelor;
- In timpul urmaririi post-chirurgicale (material pentru osteosinteza).
- Evidentierea traiectelor fistuloase: cautare de corpuri straine;
- Explorarea unei mase;
- In gat: tiroida, glande salivare;
- Masa subcutanata infiltrata;
- Masa intra pelviana;
- Masa intraabdominala mare.
- Cavitatea nazala / sinusala: In timpul curgerii nasului, jetajului , sangerarii , stranutului, stranutului invers.
- Regiunea faringiana (nazolabiala, oro si laringofaringiana): respiratie zgomotoasa, dificultati de respiratie (dispnee inspiratorie), disfagie (dificultate la inghitire), salivatie.
- Torace: tuse, dificultati de respiratie, oboseala, evaluarea extensiei (cautarea metastazelor ) unui proces tumoral, febra.
- Abdomen: tulburari digestive (varsaturi , diaree) tulburari urinare (disurie , hematurie), tulburari ale sistemului genital (descarcare vulvara, durere de prostata, hematurie intermictionala), durere abdominala, distensie abdominala, depresie , disorexie.
- Urechi: in timpul descarcarii cronice , capul inclinat , masa urechii (interna sau externa), otita cronica.
- Maxilar / mandibule / articulatie temporomandibulara: boli bucale: abces dentar , fractura dentara , malocluzie etc.
- In timpul anomaliilor retro-bulbare: cautarea corpurilor straine radiopace.